Home

De Mopshond is een cultureel erfgoed, wij mogen een aantal jaar op dit geweldige ras passen en het doorgeven aan de volgende generatie fokkers. Wij dienen het ras het allebeste te bieden, en dat is onomstreden!!!

De Mopshond is in gevaar. Alle brachycefale rassen ( kortsnuiten) zijn in gevaar…..misschien zijn alle rashonden wel in gevaar.
Door de jarenlange selectie van de rashond is de genenpoel erg klein geworden. De weerstand van de hond wordt minder, allergieën worden ontwikkeld, rasspecifieke kwaaltjes ontwikkelen zich en het wordt van kwaad tot erger. Honden sterven jong, de vruchtbaarheid dendert achteruit en ga zo maar door.
Nu wordt het door de overheid ook nog spannend gemaakt of de kortsnuiten nog wel mogen blijven gefokt worden….oftewel we moeten NU iets doen om ons geliefde ras te redden voordat het te laat is.
Er moet een neus op, anno 2018 moeten ze gewoon gezonder….Een hond mag niet benauwd zijn ten gevolge van zijn uiterlijke kenmerken.
Ik zie hier een uitdaging…..ik wil graag een grappige, eigenwijze mopshond die met gemak 5 km kan lopen, zonder gegorgel, zonder pauze, zonder ademnood en zonder buggy…..gewoon omdat hij het met gemak kan….
We zijn nu aan het onderzoeken hoe we dat gaan doen…en of we dat gaan doen….
 Mr Bean is een kruising mopshond die ik onlangs heb gekocht. We dachten dat hij gekruist was met een Chinese naakthond. Uit een DNA test blijkt dat niet het geval te zijn.Hij is 87,5 % Mopshond en 12,5 % mix. De mix bestaat waarschijnlijk uit een Beagle en misschien Clumber, Sussex, Cocker of Engelse Cocker Spaniel. Hij heeft een geweldig grappig karakter. Zijn moeder heeft ook een geweldig lief karakter en is gezond. Haar ademhaling is beduidend beter dan een gemiddeld volbloed mopshond.
Ik heb hem gekocht omdat ik benieuwd ben hoe hij opgroeit en misschien is hij in te zetten voor de fokkerij in de toekomst.
De Raad van Beheer zal het stamboek openen om de aankeuring van look-alikes mogelijk te maken.
De aankeuring bepaalt welke honden uiteindelijk voor de fokkerij van mopshonden met stamboom kunnen worden ingezet.
Ik hoop zo mijn bijdrage aan het ras te kunnen leveren.
Oegelien Meijboom
Oktober 2018